WorldDendro 2010 -konferenssin uutiskirje


12.4.2010

 

WorldDendro 2010 -konferenssi
Kuva: Jouni Hyvärinen

Dendrokronologit yli 40 maasta kokoontuvat 13.–18.6. Rovaniemellä järjestettävään konfe­renssiin. WorldDendrossa pohditaan muun muassa ilmastonmuutokseen, arkeologiaan ja metsien terveyteen liittyviä kysymyksiä vuosi­rengas­tutkimuksen pohjalta.

 

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita WorldDendro 2010 -konferenssiin.

Dendrokronologit tutkivat ilmaston muutoksia ennen lämpömittarin keksimistä

Dendrokronologia tulee kreikan kielestä ja tar­koittaa tiedettä, jossa menneisyyttä tutkitaan puista rakennettavien aikasarjojen perusteella. Takakäteen ennusta­mi­sen kristallipallona käy­tetään yleisimmin puiden vuosirenkaita eli vuosi­lustoja, joiden leveys, kovuus, solurakenne ja kemia kertovat ilmaston muutoksista tuhansia vuosia ennen lämpömittarin keksimistä.

 

Lue lisää >


Photo: Metla/Erkki Oksanen

 

 

Lapin metsänrajamännyn kasvu tunnetaan 7644 vuoden ajalta - sen lustoissa on myös säätietoa
Kuva: Mauri Timonen

Lapissa ei ollut lämpö­mittareita 5000-luvulla ennen ajanlaskumme alkua, mutta alueen ilmasto-oloista on säilynyt tietoa. Inarin Vuotkim­lompolossa on löytynyt muinaismännyn runko, jonka vuosilustoihin on tallentunut säädataa kasvukausilta 5634 - 5457 eaa. Mänty on kuulunut 7500 vuotta sitten ensimmäisiin viime jääkauden jälkeen alueelle levinneisiin havupuusukupolviin.

 

Puu on säilynyt, koska osa järvien rannoilla kasvavista puista suistuu rantaveteen esimerkiksi vanhuuttaan tai myrskyjen takia ja vajoaa pohjamutaan. Jos järven vesi on vähähappista ja kylmää, kuten monissa Lapin järvissä, voivat rungot säilyä lahoamattomina vuosituhansia.


Lue lisää >

Puiden paksuuskasvusta puolet kertyy heinäkuussa

Uutta runkopuuta kertyy Lapissa vain parin kuukauden ajan ja etelässäkin paksuus­kasvu kestää enimmillään kolmisen kuukautta. Nopeinta runkojen kasvu on kesäkuun lopulla ja heinäkuun alussa. Juhannuksen aikaan lämpimänä päivänä Suomen metsiin saattaa kertyä yli kolme miljoonaa kuutiometriä uutta runkopuuta!


Lue lisää >

© Metsäntutkimuslaitos (Metla), Jokiniemenkuja 1, PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 532 2111 | www.metla.fi
Toimitus: Sanna Kettunen, etunimi.sukunimi@metla.fi