kuva:Metla/Jouni Hyvärinen
Metla

II Talvitutkimuspäivät Kolilla 26.-27.11.2009

26.11.2009

Tutkittua

Talvitutkimuspäivät Kolilla

 

Talvitutkimus -teema tuo eri alojen asiantuntijoita Kolille 26.-27.11. Seminaarista on poimittu muutamia teemoja tähän uutiskirjeeseen, kaikkien esitelmien ja postereiden tiivistelmät löytyvät seminaarijulkaisusta.

 

Seminaarin kotisivu >

Onko Kolilla lunta jouluna 2050?

 

 

Eteläisen Suomen lumiolot ovat jo nyt selvästi muuttuneet. Mikä on tilanne pohjoista kohden mentäessä? Entä vieläkö Pohjois-Karjalassa ja Kolilla on valkoinen joulu 40 vuoden kuluttua?

Lue lisää >

Puunkorjuu talvella – ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Puunkorjuu on Suomessa perinteisesti ollut talvi­kauden työtä. Aiemmin miehet ja hevoset joutivat talvella paremmin savottaan, nykyiseen koneaikaan talvikorjuun tärkein hyöty liittyy metsäkoneiden maastoliikkuvuuden paranemiseen.

Lue lisää >

Mykorritsasienet sinnittelevät kylmää vastaan

 

 
Kuva: Pedro Aphalo  

Sienijuuri eli mykorritsa on kasvin juuren ja elävän sienen muodostama, molempia osapuolia hyödyttävä ”yhteistyöelin”.

 

Tässä symbioosissa kasvi saa maaperästä parem­min ravinteita sienen kautta ja sieni saa vastavuoroi­sesti isäntäkasviltaan hiilihydraatteja. Metsänpuiden maanpäälliset osat ovat näillä leveyksillä sopeutu­neet hyvinkin alhaisiin lämpötiloihin, mutta kuinka hyvin nämä maanpinnan alla kasvavat mykorritsat kestävät pakkasta?

Lue lisää >

Tutkittua

Talvi ja ihmisen terveys

 

 

Suomalaiset ovat sopeutuneet hyvin talven kylmiin olosuhteisiin. Silti kylmän aiheuttamat terveyshaitat ovat vuosittain määräl­lisesti merkittäviä.

Lue lisää >

Talven ympäristöestetiikka

 

 

Vuodenaikojen keskinäi­nen paremmuus on maku­kysymys – jokaisella vuo­denajalla on ihailijansa, jokaisella vuodenajalla omat puolensa. Kesä ja talvi ovat päävuodenaikoja, kevät ja syksy siirtymäai­koja. Kesään noustaan, talveen laskeudutaan. Ympäristöestetiikan pro­fessori Yrjö Sepänmaa pohdiskelee talven ominaisluonnetta sekä talvea ja taidetta.

Lue lisää >

Sodat on yleensä sodittu talvikauden ulkopuolella

Talvi ei ole koskaan ollut tyypillinen ajankohta sodan­käynnille. Talviset olosuhteet ovat kaikin tavoin karut ja hankalat – jos talveen ja kylmään ei ole tottunut. Me suomalaiset tunnemme vieläkin suurta ylpeyttä talvi­sodassa nopeasti suksilla liikkuneiden joukkojem­me puolesta.

Lue lisää >

Tilaa tai peru uutiskirje

Jos et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjettä, voit perua sen verkkolomakkeella. Samalla lomakkeella voit tilata myös Metlan tiedotteet sähköpostiisi.

© Metsäntutkimuslaitos (Metla), Jokiniemenkuja 1, PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 532 2111
www.metla.fi | Liity tai poistu uutiskirjeen jakelusta verkkolomakkeella
Lähetä palautetta | Toimitus: Merja Lindroos, etunimi.sukunimi @ metla.fi