kuva:Metla/Jouni Hyvärinen

Valtakunnan metsien inventointi VMI

1/2009

Ajankohtaista

VMI10 päätöksessä – erikoistarkastelussa metsänuudistamisen tila

Valtakunnan metsien 10. inventoinnin (VMI10, 2004–2008) viimeiset maastotiedot kerättiin viime kesänä. Mitatun aineiston – 57 341 koealan suuruinen otos Suomen metsistä – perusteella lasketut metsävaratiedot ja hakkuumahdollisuus­laskelmat julkistetaan perinteisesti kesäkuun puolivälissä. Tänä vuonna luodaan katsaus myös paljon puhuttaneeseen metsänuudistamisen tilaan.

Lue lisää >

Katseet jo ”VMI-yhdessätoista”

 

Valtakunnan metsien 10. inventoinnissa mittausjärjestelmä muutettiin aiemmasta alueittain etenevästä inventoinnista jatku­vaksi inventoinniksi, jossa koko maasta mitataan vuosittain koe­alaotos. Myös alkamassa oleva VMI11 on kokenut uudistuksia: tänä kesänä maastoryhmät liikkuvat metsien lisäksi myös taajamissa ja asutusten lähellä. Uusi käytäntö vastaa kasvihuonekaasujen raportoinnin tarpeisiin.

 

Lue lisää >

Ajankohtaista

Taimikoiden käsittelyvalinnat ja niiden vaikutukset
Taimikoiden käsittelyllä on pitkäaikaisia vaikutuksia metsien puuston rakenteeseen ja tulevaisuuden hakkuukertymiin. Metlan erikoistutkija Jari Hynynen on tutkinut VMI-aineistolla taimikoiden hoitomäärien vaikutusta puuston rakenteeseen ja hakkuukertymiin.

 

 

Lue lisää >

Hakkuumahdollisuudet edelleen kasvussa –
metsien käytön ja sitä koskevien rajoitusten
ehdoilla

 

Perinteinen metsätasetarkastelu – kasvun ja poistu­man vertailu – ei kerro hakkuumahdollisuuksien rakennetta tai niiden kehitystä pidemmällä aikavälillä. Sen vuoksi Metlan MELA-ryhmä tekee VMI:n koeala- ja puumittauksiin perustuvia hakkuumahdollisuus­arvioita, joissa otetaan huomioon metsävarojen tila ja kehitysdynamiikka; metsien suojelusta, muista käyttömuodoista ja säädöksistä aiheutuvat käytön rajoitukset sekä puuntuotannon ja -hankinnan kannattavuus.


Lue lisää >

Tilaa tai peru uutiskirje

 

Jos et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjettä, voit perua sen verkkolomakkeella. Samalla lomakkeella voit tilata myös Metlan tiedotteet sähköpostiisi.

© Metsäntutkimuslaitos (Metla), Jokiniemenkuja 1, PL 18, 01301 VANTAA, p. 029 532 2111
www.metla.fi | Liity tai poistu uutiskirjeen jakelusta verkkolomakkeella
Lähetä palautetta | Toimitus: Merja Lindroos, etunimi.sukunimi @ metla.fi